Blottlagt er et modernistisk teaterstykke skrevet av slampoet Regine Folkmann Rossnes. Teksten ble utgitt i tekstsamlingen «UNG TEKST AKERSHUS 2018. Teater Neuf er de første som setter opp en forestilling med teksten som bakteppe, og det er konsekvensene av hevnporno som står på agendaen.
Blottlagt handler om Eili som nettopp har begynt på videregående. Hun har sex med bestevennen til ekskjæresten sin på fest, og de blir filmet uten å vite det. Filmen blir spredt via sosiale medier, og Eili blir stemplet som løs, mens Benjamin får respekt, et fenomen som ikke er ukjent. I forestillingen blir vi også kjent med André, den bitre og usikre ekskjæresten til Eili. Vi får også møte de to bestevenninnene til Eili som er med på å fryse ut, mobbe og spre rykter om henne. Forestillingen viser hvordan disse fem ungdommene forholder seg til hverandre dagene etter videoen spres.
Minimalistisk scenografi
Forestillingen starter med at en liten filmsnutt blir spilt av for publikum. Det klippes mellom bilder av en jente, og det fokuseres på ansiktet, huden og bena, og vi forstår, i samspill med musikken, hva dette teaterstykket kommer til å handle om. Scenografien er minimalistisk. Kun noen puffer står på scenen, og to mikrofoner som karakterene bytter på ved korte monologer underveis i stykket, noe som gir de mulighet til å vise deres perspektiv på historien som tar plass på scenen.
Provoserende og realitetsnært
Skuespillerne er gode. De fremfører monologene og dialogene med en rytme og innlevelse som er teksten verdig, og jeg tipper de har beholdt mye av originalteksten i manuset ut i fra rimene som preger monologene. Jeg kjenner jeg selv blir både forskrekket og sint over Eilis to “venninner” som fryser henne ut og regelrett mobber henne, men det er kanskje også her skoen trykker for forestillingen. Det kommer aldri helt tydelig frem hvorfor, spesielt Helen, har en så sterk motivasjon for å fryse ut, mobbe og ødelegge ryktet til Eili. Jeg, som publikum, ville hatt bedre av å se en tydeligere forklaring på dette, enn samtaler med karakterer der hun sprer rykter som vi aldri får vite om er sanne eller ikke. Dette er likevel en godt gjennomført forestilling. Jeg sitter igjen med en klump i magen, for jeg vet dette skjer og har skjedd med mange unge mennesker, og det ble skildret på en nær og ærlig måte.
Foto: Mathias Olsen // studentenes fotoklubb//