Ad
Ad
Studentnytt

Et semester i Argentina

Pinterest LinkedIn Tumblr

Marie Rindvoll (22) er en av UiOs studenter som er på utveksling dette semesteret. Hun har tilbragt semesteret i solfylte Argentina med en empanada og litt mate i parken mellom forelesninger.

Marie er utvekslingsstudent ved Universidad Nacional De Córdoba i Córdoba, Argentinas nest største by. Universitetet kan tilby hele 93 ulike studieretninger innen fagområder som språk, historie, jus, realfag, kunst og musikk. Marie studerer lektorprogrammet ved Universitetet i Oslo, og sikter mot å jobbe som spansklærer.

– Jeg tenker at praktisk erfaring med språk og kultur overgår all faglig kunnskap jeg kan få på et norsk universitet. Jeg kjente på meg at jeg ikke var klar for å undervise, og dermed tre inn i en rolle som «den med fasiten», før jeg virkelig hadde fått øvd meg i et spansktalende land, forteller Marie.

Selv om hun har studert spansk i ett år, i tillegg til å ha hatt det som fag på ungdomsskolen og videregående, følte hun seg ikke helt trygg på spontane muntlige situasjoner. Spania var utelukket for Marie siden hun har vært der før, og fryktet spanjolene snakket for godt engelsk til at hun kunne fått utviklet de språklige ferdighetene sine i spansk. Valget falt derfor på Argentina.

Hvor bor du under utvekslingstiden? 
– Jeg bor i bydelen Nueva Córdoba, rett på grensen til bydelen Güemes. Denne siste er en kunstnerbydel, med drøssevis av kule kafeer, barer og markeder. Her holdes det også ukentlig språkkafé med den internasjonale organisasjonen Mundo Lingo, som er en god ressurs for enhver utvekslingsstudent som vil få nye bekjentskap og lære språket. Nueva Córdoba er den store student-bydelen. Det er en veldig trygg bydel, og det er som regel kort å gå til studentarrangementer eller for å besøke andre studenter.

Hvordan er den argentinske studentkulturen? 
– Den argentinske kulturen er sosial og åpen, noe som gjenspeiles i studentmiljøet. På mitt fakultet får alle internasjonale studenter også en fadder. Det har vært varierende initiativ fra de ulike fadderne. Fadderne er tydelige på at deres oppgave ikke bare gjelder å følge utvekslingsstudentene til riktig klasserom, men også hjelpe dem med å bli kjent med byen og legge til rette for sosiale begivenheter på fritiden.

Hva har vært det beste med oppholdet?
– Det har skjedd så mye fint i løpet av disse månedene, så det er umulig å peke ut én hendelse eller ting som best. Det beste har kanskje vært generelt å komme seg ut av de gamle vanene og de vante omgivelsene, sånn at jeg kan sette enda mer pris på dem når jeg kommer hjem. Og ikke minst: reisemulighetene.

Å dra på utveksling har også åpnet for muligheten til å utforske andre land i Sør-Amerika. I løpet av semesteret har Marie fått tid til å reise til Peru, Brasil og Uruguay. Hun synes det er deilig å være på et helt annet kontinent der alt blir en ny opplevelse. Likevel er det ikke selve Argentina hun kommer til å savne etter endt utveksling.

– Når man reiser på utveksling, kanskje spesielt når man reiser så langt, bygger man opp et nytt liv i landet man bor i. Samtidig som det selvfølgelig blir herlig å komme hjem til samboeren min og mine gode gamle venner i Norge, kommer det nok til å være både trist og rart å plutselig forlate alt jeg har rukket å etablere her i Córdoba, uten å kunne vite når eller om jeg noensinne vil kunne komme tilbake, gå i disse gatene og se igjen menneskene jeg har blitt glad i.

Marie Rindvoll er student på lektorprogrammet på UiO. Dette semesteret har hun vært på utveksling i Argentina.Foto: privat

Anbefaler utveksling
– Det er en opplevelse for livet. Du lærer mye, ikke bare faglig, men om deg selv og verden, og får erfaringer du ikke ville fått hjemme. Jeg vil anbefale Argentina for den som tenker at Europa er litt for kjent og kjedelig, men som skremmes av tanken på å måtte tilpasse seg en helt ny og fremmed kultur.
Argentina sees ofte på som Sør-Amerikas Europa, og store byer som Buenos Aires og Córdoba er spesielt moderne og enkle å forstå seg på for en europeer. 

Marie advarer likevel om at man må være forberedt på at å være student i Argentina ikke er det samme som å være student i Norge.

– Det største sjokket jeg kjente på da jeg begynte på UNC, var mangelen på planlegging og struktur. Det argentinske skoleåret er fra februar til desember, og mange av fagene på universitetet er årsfag, ikke semesterfag, som jo er normen på UiO.

Marie gikk derfor glipp av mye informasjon som de andre medstudentene hennes hadde fått i begynnelsen av skoleåret. Ettersom hun dro på utveksling i det norske høstsemesteret, ble hun dermed satt inn i fag der klassene allerede var ferdig med halvparten av pensum.

– Heldigvis har folk vært veldig hjelpsomme, og det tas mye hensyn til de internasjonale studentene. Våre eksamensoppgaver var blant annet tilpasset den delen av pensum vi har blitt undervist i, og hvilke temaer og fagtermer vi hadde grunnlag for å beherske. Dessuten valgte jeg tilfeldigvis fag fra veldig små studieretninger, og vi er små klasser med bare 10-15 studenter i hver. Det har skapt et nærere og tryggere klassemiljø, og bidro til et mer åpent forhold mellom studentene og professoren, med lav terskel for å be om hjelp og stille spørsmål.

Utveksling i Sør-Amerika har åpnet for muligheten til å reise til Peru, Brasil og Uruguay. Foto: privat

Hva er dine tips til studenter som vil dra på utveksling?
– Spør om alt, og ikke vær redd for å mase hvis kommunikasjonen mellom universitetene går treigt, eller du må vente lenge på sårt trengt informasjon. UiO, og sikkert andre norske studiesteder, er flinke, men de har også mange studenter å holde styr på, og de ulike universitetene de samarbeider med har ulike systemer, frister og måter å kommunisere på. Du bør altså ikke sette deg ned og vente på at ting skal gå av seg selv, for det kan skje en glipp, og plutselig har du mistet en søknadsfrist. Søknadsprosessen er generelt slitsom og forvirrende til tider, men det blir verdt det, og så lenge du spør om hjelp, vil du alltid få det.

Marie anbefaler også fremtidige utvekslingsstudenter å prøve og få mest mulig ut av oppholdet når man først er der.

– Plutselig har tiden flydd, og du er på vei hjem. Dra ut og møt mennesker, lær språket og kulturen, og sug til deg opplevelser og erfaringer for livet. Du vil få mye igjen for å gå ut av komfortsonen iblant, men pass også på å få et pust i bakken underveis, ta innover deg alt du har lært og opplevd, og nyt tilværelsen!

Emilie studerer medievitenskap og nordisk litteratur på Universitetet i Oslo. Hun er redaktør i Blekka og skriver om studentnytt og kultur.

Write A Comment