Ad
Ad
Anmeldelser

Hjem til jul – morsom og gjenkjennelig

Pinterest LinkedIn Tumblr
Ida Elise Broch i rollen som Johanne. Foto: Netflix
Tittel: Hjem til jul 
Regissør: Per Olav Sørensen 
År: 2019 
Skuespillere: Ida Elise Broch, Gabrielle Leithaug, Felix Sandman, 
Dennis Storhøi, Anette Hoff, m.fl.
Sjanger: Komedie, romantikk, jul 

Hva skjer når du lyver til familien om sivilstatusen din? Er det mulig å finne den store kjærligheten på 24 dager? Hjem til jul byr på både latter, tårer og gjenkjennelige situasjoner.

Johanne er 30 år, og som familiens eneste single og barnløse blir hun ofte utelatt av den «voksne» konversasjonen ved middagsbordet. Under en familiemiddag blir hun så overveldet av det stadige forhøret om kjærlighetslivet (derav mangelen på et), samt flere uhyggelige påminnelser om eks-kjæresten, at hun blurter ut at hun faktisk har en kjæreste. Familien, spesielt moren, blir overlykkelig og insisterer på at hun må introdusere han til de. Problemet er bare at denne kjæresten ikke eksisterer. «Hjem til jul» tar oss med på Johannes 24 dager lange og komiske søk etter en kjæreste å ha med på julemiddag hos familien.

En komisk serie med noen klisjéer
I form av speed-dating og datingapper, gir serien et komisk godt innblikk i hvor katastrofalt datingmarkedet kan være, og hvordan Ida takler utfordringen. Det mest tulleruske med serien må nok være når Ida faller for en 19 år gammel gutt. Uansett hvilket stadie man er i livet, så burde man som 30-åring ha føttene så godt planta på jorda at man ikke blir emosjonelt avhengig av en som akkurat er ferdig med russetida, uansett hvor mange orgasmer de gir deg.

Per-Olav Sørensen (Nobel, mennesker i solen) har regien på situasjonskomedien som utspiller seg i Oslo. Ida Elise Broch imponerer i rollen som Johanne. Hun er morsom, sjarmerende og sårbar, og karakteren er lett å kjenne seg igjen i. Hun spiller godt rollen som en person som i utgangspunktet ikke stresser med den biologiske klokka, men som blir presset fra omgangskretsen til å legge seg etter samfunnets A4-standard. For å få frem det tragiske ved singellivet, legger serien overdrevent vekt på at alle aktiviteter er ment for par, mest sannsynlig for å vise hvor lett det er å føle seg utenfor når man er singel i førjulsstria. Vi blir også tilskuere til Idas rolle i vennegjengen, der alle er etablerte med mann og barn, med unntak av bestevenninnen, Jørgunn (Gabrielle), som byr på morsomme dialoger og hjelper Ida ut på datingmarkedet.

Hjem til jul er en situasjonskomedie med en interessant fortellerteknikk. Den viser hvor lite folk faktisk har på stell, og de som har ting på stell, har det ikke så bra som fasaden tilsier. Selv om serien tar plass i byggeplass-Oslo, er det lite som tyder på at det er i hovedstaden de oppholder seg, med unntak av noen trikke-scener. Det er likevel forståelig at små, trange gater med store vinduer og julelys i Røros, er mer Netflix-vennlig enn gravemaskiner i bakgrunnen.

Om du holder på å mentalt forberede deg til familieavhør i jula om hvorfor du er singel og barnløs, eller bare leter etter en hyggelig, morsom og rørende serie å se i julen, så er «Hjem til jul» en god kandidat.

Emilie studerer medievitenskap og nordisk litteratur på Universitetet i Oslo. Hun er redaktør i Blekka og skriver om studentnytt og kultur.

Write A Comment